Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

    Johanes Caius, odborník na psy z alžbětinské doby, ve své knize píše: „Terrari, kteří pouze lišku a jezevce loví, nazýváme takto proto, že se podle zvyku a obyčeje fretek až pod zem vnořují a tam lišku i jezevce do takové míry děsí a drápají a kousají, až je buď svými zuby a drápy přímo v útrobách země na kusy roztrhají anebo silou z jejich tmavého doupěte či těsné sluje na světlo vytáhnou“

 Teriéři představují jednu z nejstarších a proto také nejvíce vyhraněných skupin plemen psů. Přispěla k tomu jistě i skutečnost, že vedle jisté ostrovní izolace, která ovlivnila jejich další vývoj, vznikli jako psi ryze pracovní, u nichž je úzce svázána stránka exteriéru, tělesné stavby, se schopnostmi, temperamentem, a s předpoklady pro určitý způsob lovu, a to až do takové míry, že kvality fyzické, jako je malý objem hrudníku, dobře vyvinuté tlapy, kvalitní chrup nebo druh srsti, přímo podmiňují loveckou upotřebitelnost, při práci v podzemí, v norách a doupatech zpravidla dravé zvěře. Teriéři jsou převážně menší psi, nejvýše středně velcí, s krátkou, přilehající, nebo hrubou a delší srstí, s končetinami normální délky nebo druhotně zkrácenými, s uchem vztyčeným nebo dopředu překlopeným, jen výjimečně zavěšeným , a to v důsledku pozdějšího křížení. Pojmenování teriérů, v originále Terriers, je odvozeno z latiny, Římané nazývali pod zemí pracující psy Canes Terrarii z čehož vznikla později na ostrovech používaná pojmenování teroures, terrores a konečně terriers. Od poloviny 2. tisíciletí př. n. l. se formovali v jižnějších oblastech střední a západní Evropy skupiny a kmeny obyvatelstva indoevropského původu, známe jako Keltové. Etnogeneze keltských kmenů vyvrcholila v 7. – 5. stol. př. n. l., v tzv. době halštatské. Tehdy Keltové osídlovali rozlehlá území od dnešní Francie na západě až po Karpaty na východě, kmeny patřící ke keltskému kmenovému svazu žili ale i na Pyrenejském poloostrově a jinde. Zejména za tzv. keltské expanze, k níž došlo v průběhu 5. – 4. stol. př. n. l. pod tlakem Skythů z východu, germánských kmenů ze severu, z Jutského poloostrova a říše římské, jakož i jejích provincií, z jihozápadu, se Keltové dostali, kromě jiného, i na britské ostrovy, poprvé na ně vstoupili kolem roku 375 př. n. l. S sebou na ostrovy přivedli zcela nepochybně i psy. Svým způsobem byla keltská civilizace značně rozvinutá, společnost byla diferencovaná. Zabývala se obchodem, řemeslem i zemědělstvím a s ním úzce souvisejícím lovem, který ovšem vždy nemusel být jen zdrojem obživy, někdy měly keltské štvanice spíše sportovní a společenský charakter. Keltští psi tedy byli psi lovečtí, honiči ale také předkové teriérů. Nepřímo o tom může svědčit pojmenování cairn teriéra. Slovo cairn je velmi staré, keltského původu, a bylo označením pro mohylu, ve kterých tyto psi lovili lasice, kuny a ostatní zvěř zalézající do prostorů mezi balvany, z nichž byly mohyly navršeny.

 

Velká Británie měla již po staletí loveckou a společenskou tradici, jejíž součástí byl i hon na lišku. Při honu na lišku se používali jednak honiči, kteří lišku vystopovali a potom ji za hlasitého štěkotu štvali často mnoho kilometrů. Lovci, obvykle na koních, psy sledovali. Nicméně se pravidelně stávalo, že se liška schovala honičům i lovcům do nory, takže k ní nemohli psi ani lovci. V tu chvíli se používali vysokonozí teriéři vyšlechtěni k těmto účelům, tak aby celou dobu štvanice stačil ostatním honičům a jezdcům na koni, přesto se však mohl pustit za liškou často několik metrů pod zem a tam lišku napadat tak dlouho, až opustila svou bezpečnou noru. Důležité přitom bylo, aby pes lišku nezakousl, to by znamenalo konec lovu, a to nebylo záměrem. Těmto teriérům se říkalo working terriers.

Úryvek z knihy mého kamaráda Martina Říhy - "Atlas plemen psů", která vyjde tento rok před vánoci v nakladatelství "Rubico"

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář